Celý svět kávy

Vychutnejte si kávu s EMPOTEM

Prožít kávu vyžaduje, stejně jako u vína, velké porozumění pěstitelských oblastí a lidí, kteří stojí individuálně za každou značkou od výsadby až po požitek z kávy. Vášeň pro kávu dnes vyžaduje od milovníků kávy mnohem více obětavosti a nasazení než víno, jak v současnosti rozvíjející se kulturní bohatství požaduje.

EMPOT si stanovil za cíl otevřít lidem s nadšením pro rozmanitost a hloubku kávy nové dimenze. Zušlechtěný rukou zkušených farmářů a mistrů pražíren dělá EMPOT kávu, tu úžasnou přírodní plodinu, zcela novým zážitkem. Pokud milovníci kávy poznají jednotlivého pěstitele kávy, pěstitelskou oblast, odrůdu kávových zrnek a pražírnu podle chuti, pak je tohoto cíle dosaženo. To odlišuje skutečné znalce kávy od běžných spotřebitelů kávových nápojů.

Pokud jste připraveni jít tímto směrem, otevřou se milionům pěstitelů kávy zcela nové cesty k zákazníkům. Rozvíjející se možnosti podporují přirozené a stabilní pěstování. Především to ale umožňuje všem milovníkům kávy poznat zcela nový požitek.

Kávové odrůdy

Na celém světě existuje asi 6 odrůd kávových zrn různé kvality, z nichž se dnes stala především kávová odrůda Arabica a Robusta nejoblíbenější a nejvýznamnější.
V dnešní době se kávová zrna pěstují a kultivují na tisících pěstebních ploch a oblastech asi 20 zemí. Každá z pěstitelských oblastí má velký vliv na rozvoj individuální kvality a chuti. Ať již půda, sluneční záření, srážky, teplota, nadmořská výška a vlhkost, to jsou nejrůznější podmínky mikroklimatické kultivace, které jsou rozhodující pro chuťové vlastnosti kávových zrn každého ročníku.

Miliony lidí nejrůznějších původů utvářejí svou každodenní svědomitou výsadbou, péčí, sklizní, sušením a tříděním individuální kvalitu a intenzitu chuti každého jednotlivého sáčku kávových zrn. Zkušení mistři pražení si mohou zvolit patřičný proces pražení, přizpůsobený speciální sklizni zrn. Teprve tímto se na konci celého řetězce rozvine rozmanitost chutí pro gurmány. Každá sklizeň je díky své individuální oblasti pěstování a pečlivému zpracování jedinečná.

Výsledkem je téměř nekonečná rozmanitost chutí a chuťových požitků, které jsou originální, nebyly ničím ovlivněny a jsou srovnatelné pouze díky způsobu přípravy EMPOT.

Co by jste měli vědět o kávě určené k přímé spotřebě

Pražená kávová zrna mohou být skladována pouze 2-3 týdny bez výraznější ztráty kvality (dokonce i s CO2 ventilem integrovaným v obalu). Mletá pražená káva ztrácí během několika minut po mletí až 25% svého aroma a měla by být spotřebována nejpozději do 48 hodin, a to i při řádném skladování. Tento poznatek mění celkový postoj k požitku z kávy a zpravidla nedoporučuje pro uživatele EMPOTU kávu obchodních řetězců.

V obou případech je káva stále použitelná ke konzumaci, ale již není ideální pro přípravu technikou EMPOT. Uživatel EMPOTU by měl být v každém případě ochoten změnit své návyky týkající se výběru kávy. Teprve pak můžete zažít hloubku a rozmanitost kávy připravené ustáleným způsobem ve zcela nové dimenzi.

Stupně mletí kávy historický a moderní: Historicky od dob, kdy byla káva objevena jako stimulant, byla kávová zrna rozemleta na nejjemnější prášek. Podmíněno průmyslem a komerčními trendy je dnes v obchodních sítích dostupná pouze hrubě mletá káva. Důvody jsou především technického původu, klíčovou podstatou je problematická manipulace s různými filtračními systémy stejně jako ohled na čištění složitých kávovarů.

Technologie přípravy EMPOT vždy vyžaduje vlastní EMPOT stupeň mletí nebo nejjemnější dostupný stupeň. Vybrané pražírny v současné době nabízejí vhodný stupeň "hrubost mletí moka" pro použití přípravy kávy v nádobě EMPOT.

Opačný trend

Do Německa dováží v současné době většinu surové kávy pouze asi 6 obchodních společností. Tento cenný a velmi individuální přírodní produkt se zpracovává převážně ve velkých pražírnách pomocí časově úsporného průmyslového pražení na úkor negativních vedlejších účinků. Pro zvýšení zisku je obchodovaní s mletou kávou dnes společnostmi rozepjaté na více než 10 %.

Zatímco na jedné straně pouze asi 15 % z takto dosažených prodejních cen zůstává u pěstitelů kávy, na druhé straně je téměř zcela ztracena rozmanitost a zvláštnost jednotlivých odrůd kávy, různých pěstitelských oblastí a farem. Průmysl se stále více vyvíjí směrem k chemickým kávám a kapslím, což je nejen ekologicky absurdní, ale musí být také postrachem pro každého milovníka kávy.

Trend ke kávovým výrobkům výhledově téměř bez obsahu přírodní kávy mimoto ohrožuje existenci milionů pěstitelů kávy.

EMPOT chce být nápomocen zastavit trend ubírající se tímto směrem.

E-Shop